12 October, 2020

Thuiswerken in Corona-tijd, dit zijn de tips

Gratis tips voor het covid thuiswerken

Het huidige pakket aan maatregelen heeft natuurlijk al veel mensen aan het thuiswerken gezet. En of je het nu prettig vind of niet, in veel gevallen is er geen andere keus. Maar is dat thuiswerken wel echt zo vervelend? En hoe maak je van het thuiswerken een haalbare en bovendien prettige zaak?

10 tips om van je Corona thuis-werk tijd een succes te maken

 

1)

Kies je plekje

Zorg er voor dat je een vaste werkplek creëert in huis en maak die plek tot een heiligdom. Je werk-zone moet een vesting zijn waar niemand anders bezig is dan jij alleen. Maak daarover afspraken met eventuele huisgenoten (vooral kids 😉 ). Belangrijk is dat je zelf je stekkie ook als “vaste” plek gaat gebruiken en niet ergens anders gaat zitten werken. Onderzoeken wijzen uit dat we naar mate we wennen aan een plek, we niet alleen productiever maar ook creatiever worden. Kies je werkplek verstandig en zorg voor een opgeruimde omgeving, voldoende licht en natuurlijk mag het ook een beetje gezellig zijn. Je gaat niet voor niets thuiswerken. Dus jij bepaald wat je om je heen wil hebben. Teveel spullen in de ruimte van je werkplek is echter geen goed plan, dus probeer dat te voorkomen.

2)

Onderuit met je laptop is geen goed idee

Leuk dat thuiswerken, lekker op de bank in je nachtkleding want wat maakt het uit maar ook hier komt een stukje psychologie om de hoek. Aangekleed, verzorgt en in een goede stoel, werken we efficiënter en vaak ook sneller. Een “luie” kledingstijl tijdens het thuiswerken heeft effect op je gemoedstoestand. Je kleden zoals je dat normaal zou doen legt bovendien onbewust (in je brein) een linkje met je “werk-routine”. Ook thuis ben je dus eigenlijk echt op je werk maar dan in je eigen privé werkruimte of kantoor.

Een rechte werkhouding op een goede bureaustoel voorkomt overigens ook de nodige rug en nekklachten. Ergonomisch verantwoord thuiswerken.. het klinkt wellicht lastig en saai maar bijvoorbeeld een paar pakken print-papier brengen je scherm al op een betere hoogte.

3)

Alles heeft een ritme

Heerlijk je eigen werktijden bepalen. Als dat kan dan is het zeker fijn daar thuis gebruik van te maken maar ook werken doen we in een ritme. Hou je dus wel zoveel mogelijk aan een vaste routine. Dit doe je door vooral afspraken met je zelf en je directe omgeving te maken. Wanneer je “hinder” ondervind van je schoolgaande kids die zo rond uurtje of 15u toch echt wel thuis zijn, kies er dan liever voor volledige aandacht te geven en wanneer ze naar bed gaan dan nog even aan het werk te gaan (uiteraard alleen wanneer je werk dat toelaat). Wanneer je normaal gesproken eerst nog even in de auto zit en na je werk ook, dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van die tijdwinst. Zo kun je later beginnen en wellicht zelfs eerder stoppen.

4)

Als een eigen baas

Of je nu zelfstandig bent of niet, wanneer je thuis werkt ben je voor een groot deel van de tijd volledig op jezelf gewezen en ben je dus “eigen baas”. In elk geval ben je dat over de manier waarop je je werk doet want je hebt geen invloed van bijvoorbeeld collega’s. Zorg er daarom voor dat wanneer je merkt dat je verslapt, streng bent m.b.t. je voortgang. In veel gevallen helpt het om kleine doelen te maken. En die doelen verdeel over de werkdag. Toets aan het einde van de dag of je tevreden bent over de behaalde doelen. Een of meerdere beloningen er tegenover stellen helpt natuurlijk ook een eind.

5)

Eerst het zuur, dan het zoet

Klinkt logisch en toch zijn we bijna allemaal van de rustige makkelijke start. Het is hoe dan ook verstandig om eerst je wat lastigere taken uit te voeren. Dit kost je namelijk minder energie omdat je in de ochtend uurtjes een betere concentratie hebt dan in de loop van de dag.

6)

Prive gesprekken en appjes tijdens je werk

Niemand die er iets van zal zeggen maar beperk het aantal privé belletjes en appjes. Ze kosten veel “schermtijd” en deze tijd gaat vervolgens van je zuivere werktijd af. Zonde want in de meeste gevallen zul je dit vervolgens ‘s avonds of de dag erna weer in (moeten) gaan halen.

7)

Neem een echte pauze

Fftjes vlug een boterham. Veel ondernemers werken zo al jaren maar eigenlijk is dat voor iedereen slecht. Je lichaam maar vooral ook je geest heeft de tijd nodig om even te ontspannen en bewust eten is sowieso veel gezonder voor je. Het leuke een een officiële pauze is dat jij bepaald wat je met je pauze tijd doet. De muziek op standje buren ruzie?? Wel alleen wanneer er geen thuiswerker naast je woont 😉

8)

Blijf contact houden met je collega’s/samenwerkings-partners

Wanneer we thuis werken zijn we geneigd om na een tijdje wat meer in onszelf gekeerd te raken. Dit geeft voor sommige mensen veel rust maar blijf wel communiceren met je collega’s en samenwerkingspartners. Voor ondernemers die in een “normale” situatie regelmatig bij bijvoorbeeld leverancier en klanten kwamen. Zorg dat je die contact onderhoud. Doe dat niet enkel alleen vanuit praktisch of commercieel oogpunt maar besef ook dat ze onderdeel uitmaken van je volledige sociale omgang. Het delen van ervaringen levert bovendien vaak ook nieuwe inzichten.

Samen aan het werk, werkt soms ook heel prima

9)

Beloon ook je omgeving

Jij die met rust gelaten wordt en iedereen probeert een bijdrage te leveren aan de beste werksfeer. Beloon goed gedrag van bijvoorbeeld je kinderen door ze te belonen. Maak afspraken over wat er tegenover staat. Want thuiswerken is niet alleen een uitdaging voor jezelf.

10)

Tech is your friend

De techniek anno 2020 is absoluut je beste vriend als het om thuiswerken gaat. Los van je bureaustoel, je tafel of bureau, de verlichting en al die toffe dingen om je heen… Zorg dat de apparatuur waarmee je werkt echt helemaal top functioneert! Een laptop of computer die goed werkt, de juiste software en een snelle internetverbinding! Was die oude router eigenlijk eerder al aan vervanging toe? Zorg dan dat je nu wel kiest voor die upgrade van die apparatuur want een trage internetverbinding staat op nummer 1 in de thuis-werk ergernissen top 10.

En heb je een omgeving nodig waarmee je snel en veilig werkbestanden uit kunt wisselen dan is het een aanrader eens na te denken over een “private cloud-omgeving”. Al vanaf € 5,- per maand heb jij je eigen beveiligde cloud-omgeving. En kom je er niet uit deze goed te installeren dan komt SWOP je daarbij graag helpen.

Vragen over hoe we de digitale cyber-tech kant van je thuis-werkplek kunnen verbeteren?

Neem dan vandaag nog contact met ons op!

OUT OF BUSINESS??

OUT OF BUSINESS??

Gaan we OUT OF BUSINESS??? 3e week februari,.. allerlei plannen. Dagelijks helpen we onze klanten "zichtbaar" zijn. Gevonden te worden, hun verhaal te vertellen. Het voelde als dat we een nieuwe fase in zouden gaan. En wat voor fase maken we door met zijn allen. Nu...

ZULLEN WE SAMEN RECLAME MAKEN?

ZULLEN WE SAMEN RECLAME MAKEN?

Ondernemen in deze tijd is voor veel ondernemers pittig. Het vraagt om doorzettingsvermogen en creativiteit. In een tijd waarin we horen dat we "samen corona eronder kunnen krijgen", zijn er veel ondernemers die het zwaar hebben. Zij vechten voor het bestaan van hun...

E A T shit google?

E A T shit google?

Ik moet bekennen dat het een beetje een aparte titel is voor dit blog. Maar na het lezen, begrijp je de titel. Dan snap je ook waarom er op dit moment de nodige marketeers en hun opdrachtgevers de komende tijd met soms wat angst naar de resultaten zullen kijken. E A T...

Website echt beter vindbaar met https?

Je website beter vindbaar met https (SSL)? We stellen onszelf deze vraag ook al een tijdje. Is SSL daadwerkelijk een verbetering voor de vindbaarheid van je website? Voordat we antwoord geven op die vraag leggen we je graag uit wat SSL precies is en waar het voor dient.

Symbolen in Linkedin header(s) en waarom het werkt

Symbolen in Linkedin header(s) en waarom het werkt

Linkedin... hoe zorg je dat je een beetje opvalt? In dit blogje een overzicht van symbolen die werken op je Linkedin Reclame professionals en marketeers zijn altijd opzoek naar manieren om er bovenuit te steken. Opvallen is belangrijk! Naar onze mening begint dat met...

Veilige webshop? Begint bij uw computer(s)

Veilige webshop? Begint bij uw computer(s) Bij de veiligheid van webshops (e.a. type websites) wordt bij veiligheid eerst gedacht aan het beveiligen van de webshop zelf. Dat is uiteraard terecht maar de beveiliging van uw eigen computers is ook van belang. Niet alleen voor de veiligheid van de lokale data in uw eigen netwerk maar […]

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *