14 October, 2018

Website echt beter vindbaar met https?

Je website beter vindbaar met https (SSL)?

We stellen onszelf deze vraag ook al een tijdje. Is SSL daadwerkelijk een verbetering voor de vindbaarheid van je website? Voordat we antwoord geven op die vraag leggen we je graag uit wat SSL precies is en waar het voor dient.

SSL ofwel Secure Socket Layer is een techniek waarbij middels het SSL protocol een versleutelde laag wordt toegepast op de reguliere http gegevens die u met uw browser download maar ook upload (wanneer u bijvoorbeeld gegevens via een website verstuurd). Deze datalaag heeft een encryptie of wel versleuteling waardoor uw veilig(er) gegevens kunt uitwisselen met een website of webapplicatie. De SSL heeft als doel een veilige authenticatie te bieden, het beschermen van persoonlijke gegevens (privacy) en de integriteit. Ofwel de controle op eventuele tussenkomst/gebruik van applicaties die misbruik (kunnen) maken van de data uitwisseling.

SSL voor veiligheid

Nu we het saaie gedeelte hebben gehad en u weet wat SSL is, is het van belang te weten dat SSL bedoeld is voor de beveiliging van uw website aan zogezegd de front-end van de website. De encryptie richt zich op de data uitwisseling met de gebruikers van uw website/applicatie. Dit betekend dat u met een SSL uw bezoekers een veiliger gebruik van uw website aanbiedt. Tevens staan de uitgevende instanties van deze SSL certificaten garant voor eventuele schade door gevolgen van cyber-criminaliteit die gericht is op de genoemde data. Websites en dan met name webshops waarbij men online een bestelling plaatst en afrekent zijn middels SSL beter beveiligd waardoor je als webshop eigenaar een veiligere transactie aanbied.

We hebben het bewust over veiliger omdat uiteindelijk alles te hacken is. De garantiestelling is daarom ook van belang voor het risico dat u als onderneming loopt met het online zaken doen.

“Voor de veiligheid raden wij absoluut aan tenminste gebruik te maken van een basic SSL (domein-validatie)”

Mijn website wordt dus minder snel gehackt?

Ja en nee, Ja omdat de een hacker minder eenvoudig via voorzijde (gebruik) van je website data kan ontfutselen, nee omdat het absoluut geen garantie of beveiliging biedt voor de beheeromgeving, spoofing, database-injecties etc. Voor bijna elke website worden er door ons meerdere stappen ondernomen om de veiligheid van die beheeromgeving, de data maar ook het gebruik van bestanden te verbeteren. Daarmee is je website zo veilig mogelijk binnen de redelijke kaders voor de omvang van je website. Daarbij dient gekeken te worden naar de mogelijke risico’s en de kosten om de risico’s te verkleinen dan wel te dekken.

Hoe zit het dan met die vindbaarheid?

Dat vragen wij (gek genoeg) onszelf ook af. Niet een geruststellende boodschap voor een webbureau? We zien absoluut het nut maar we willen ook eerlijk zijn. Recht voor zijn raap zeggen we onze klanten dat ze geen wonderen moeten verrichten van het overstappen van de normale http naar https omdat daarmee je website nog niet geoptimaliseerd is. Het belang van SSL is er maar hoe groot die daadwerkelijk is, is nog steeds niet duidelijk maar let op! Dit kan ieder moment volledig veranderen!

Enkel google kan antwoord geven op de vraag over het effect van SSL op de vindbaarheid van uw website. En ook dan is nog maar de vraag of dat antwoord volledig en actueel is. Google veranderd dagelijks kleine stukjes techniek binnen de methodes die ze zelf ontwikkeld hebben. Het gewicht dat google hangt aan hoe groot het belang van SSL is, is dus ook iets wat telkens in beweging zal zijn.

Basis-principe van Google over SSL is dat ze “veilige” websites in hun resultaten willen aanbieden en dat ze daarom SSL (https) websites als het ware de voorkeur geven boven niet SSL (http) websites. Er gaan al langere tijd geruchten rond, dat Google daadwerkelijk daad bij het woord gaat voegen en http websites naar de achtergrond gaat drukken. Daarmee zou Google feitelijk de keuze voor SSL afdwingen. Wanneer google daadwerkelijk de gewone http websites als het ware gaat afstraffen, dan is de keuze snel gemaakt.

De simpele redenering over de vindbaarheid van https websites is dus niet dat ze technisch gezien beter geoptimaliseerd zijn, maar dat google er een groeiende voorkeur aan geeft. Daarom raden wij aan om niet te lang te wachten met het invoeren van SSL ofwel https.

Hoe kies ik voor SSL en wat moet er aan mijn website gebeuren?

Onder druk van Google of omdat je gewoon kiest voor veiligheid 😉 kun je bij ons verschillende SSL certificaten aanschaffen. Je kiest bijvoorbeeld voor een goedkope (basic) SSL die je de minimale SSL certificering biedt, of een premium certificaat waarbij in beste geval (premium EV) de bedrijfsnaam naast het groene slotje in de adresbalk van browsers zichtbaar zal zijn.

Nadat je aanvraag bij ons binnen en verwerkt is, zorgen wij vervolgens dat de website wordt aangepast zodat alle paden (url’s) verwijzen naar https locaties ipv http. Ook is het van belang dat google op de hoogte gesteld wordt van deze verandering aan uw website. Google ziet namelijk https://www.uwwebsitenaam.nl als compleet andere pagina dan http://www.uwwebsitenaam.nl en dat is technisch gezien (zonder aanpassingen) ook zo. Om google te laten weten dat https de http url’s (pagina’s) vervangt, dien je google daarvan op de hoogte te brengen. Wanneer google tijdig op de hoogte gebracht wordt van deze aanpassing verliest de website niets aan vindbaarheid.

OUT OF BUSINESS??

OUT OF BUSINESS??

Gaan we OUT OF BUSINESS??? 3e week februari,.. allerlei plannen. Dagelijks helpen we onze klanten "zichtbaar" zijn. Gevonden te worden, hun verhaal te vertellen. Het voelde als dat we een nieuwe fase in zouden gaan. En wat voor fase maken we door met zijn allen. Nu...

ZULLEN WE SAMEN RECLAME MAKEN?

ZULLEN WE SAMEN RECLAME MAKEN?

Ondernemen in deze tijd is voor veel ondernemers pittig. Het vraagt om doorzettingsvermogen en creativiteit. In een tijd waarin we horen dat we "samen corona eronder kunnen krijgen", zijn er veel ondernemers die het zwaar hebben. Zij vechten voor het bestaan van hun...

E A T shit google?

E A T shit google?

Ik moet bekennen dat het een beetje een aparte titel is voor dit blog. Maar na het lezen, begrijp je de titel. Dan snap je ook waarom er op dit moment de nodige marketeers en hun opdrachtgevers de komende tijd met soms wat angst naar de resultaten zullen kijken. E A T...

Symbolen in Linkedin header(s) en waarom het werkt

Symbolen in Linkedin header(s) en waarom het werkt

Linkedin... hoe zorg je dat je een beetje opvalt? In dit blogje een overzicht van symbolen die werken op je Linkedin Reclame professionals en marketeers zijn altijd opzoek naar manieren om er bovenuit te steken. Opvallen is belangrijk! Naar onze mening begint dat met...

Veilige webshop? Begint bij uw computer(s)

Veilige webshop? Begint bij uw computer(s) Bij de veiligheid van webshops (e.a. type websites) wordt bij veiligheid eerst gedacht aan het beveiligen van de webshop zelf. Dat is uiteraard terecht maar de beveiliging van uw eigen computers is ook van belang. Niet alleen voor de veiligheid van de lokale data in uw eigen netwerk maar […]

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *